Kosttilskudd for gaming og e-sport - hva bør du (ikke) ta?

 
 

Det er har blitt mange aktører på markedet som reklamerer med prestasjonsfremmende tilskudd innen tradisjonell idrett – også innen gaming og e-sport. Men fungerer de egentlig slik som lovet?

Såkalte “nootropics”, også kalt “smart drugs”, og “cognitive enhancers” (kognitive forsterkere), skal kort fortalt øke hjernens prestasjon(1). Innen e-sport er hjernen helt klart den viktigste «muskelen» for deg som spiller - det er hjernen som sender signaler til resten av kroppen om hvilke handlinger du skal foreta deg. Naturlig nok er det spennende å se på hvilke ytre faktorer som kan benyttes for å øke hjernens prestasjon. Hvis man forbedrer hjernens prestasjonsevne med bare noen få prosent, kan det bli marginer som fort kan lande seieren i jevne turneringer.

tilskudd editert.jpg

Innholdet i nootropics-tilskuddene er veldig variert, med alt ifra vitaminer og mineraler til urter. Utfordringen med tilskuddene er at de ofte lover noe som ikke er fundert i god forskning. Studiene produsentene har gjennomført med tilskuddene sine kan for eksempel være gjort på rotter, ha et dårlig studiedesign eller et lavt antall subjekter. Dette gjør at resultatene de publiserer som «positive funn» ikke er anvendbare hverken på gamere eller e-sportutøvere. Foreløpig er det ingen enighet om at nootropics fungerer for unge, friske individer(2).

Et annet argument er: hvorfor tilsette flere hundre prosent av anbefalt daglig inntak for forskjellige B-vitaminer? Det er foreløpig ingen indikasjoner om at tilføres av store doser med forskjellige vitaminer vil gi deg en bedre reaksjons-, analytiske- eller konsentrasjonsevner(2; 3). Dette gjelder forøvrig også energidrikk-produsentene, som gjerne tilsetter store doser vitamin B5, B6 og/eller B12.

Et siste moment som er viktig å reflektere over er risikoen for positiv dopingtest for e-sportutøvere. Tilskuddene kan ofte være «coctailer» - en god blanding av masse forskjellige og ofte ukjente stoffer. Noen ganger kan det være et spesifikt stoff i tilskuddet som kan være på dopinglista, andre ganger kan det ha oppstått en kontaminering (smitte) fra et annet produkt. Det er også uvisst hvilke helseskader som kan oppstå ved et langvarig bruk av slike produkter.

Laks editert.jpg

Per dags dato er det ingen kosttilskudd som kan anbefales til deg som gamer som garantert vil øke prestasjonen din. Det eneste kosttilskuddet som kan anbefales på bakgrunn av generell helse, er tran. Dette er fordi vi her i Norge ikke får i oss tilstrekkelig vitamin D i løpet av vinterhalvåret. I tillegg inneholder tran omega-3 fettsyrer fra fisk, noe som kan være gunstig både for hjertet og hjernen. I den sammenheng er det assossiasjoner om at lave nivåer av essensielle omega-3 fettsyrer kan virke negativt på den kognitive funksjonen (selv om disse studiene er gjort på eldre mennesker)(4; 5). Er du nøye på å spise fet fisk et par ganger i uken i tillegg til tran hver dag er du iallfall sikret at du får i deg nok omega-3 for gamingprestasjonen din!

Pass på hva du putter i kroppen din – spis sunt og variert, og unngå ukjent kosttilskudd med «flashy» navn. Det kan ofte skade mer enn det gjør godt.


1. Suliman NA, Mat Taib CN, Mohd Moklas MA et al. (2016) Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic. Evid Based Complement Alternat Med 2016, 4391375.

2. Lanni C, Lenzken SC, Pascale A et al. (2008) Cognition enhancers between treating and doping the mind. Pharmacol Res 57, 196-213.

3. J. Farah M, Illes J, Cook-Deegan R et al. (2004) Neurocognitive Enhancement: what can we do and what should we do?

4. Baleztena J, Ruiz-Canela M, Sayon-Orea C et al. (2018) Association between cognitive function and supplementation with omega-3 PUFAs and other nutrients in >/= 75 years old patients: A randomized multicenter study. PLoS One 13, e0193568.

5. Lukaschek K, von Schacky C, Kruse J et al. (2016) Cognitive Impairment Is Associated with a Low Omega-3 Index in the Elderly: Results from the KORA-Age Study. Dement Geriatr Cogn Disord 42, 236-245.

 
André Baumann