Tre enkle tips for en sunnere og friskere kropp!

 
 

Mange timer foran skjermen i samme sittestilling kan være belastende for kroppen. Kanskje du ikke merker det i år, eller neste år... men før eller siden så vil kroppen reagere. Vond og stiv nakke, tørre øyne og smerter i albue, håndledd eller fingre. Dette kan fort bli en realitet! En nylig publisert studie gjort på 65 e-sportutøvere i USA bekrefter dette – hvorav omlag halvparten hadde øyeproblemer, 41% smerter i rygg og nakke og en tredjedel hadde smerter i hender og håndledd(1). Dette er en høy forekomst av plager!

bilde redigert styrke.jpg

Men fortvil ikke – med tre små og enkle grep i hverdagen, så har du gjort mye for å motvirke mange av disse plagene.

1.       Hyppige pauser. Noe av det lureste du kan gjøre er å ta pauser i ny og ne, slik at kroppen får en annen belastning og bruk av muskulatur. Et eksempel kan være å ta fem minutter pause én gang i timen. Hent litt vann, og mens du gjør det strekk litt på kroppen. Beveg håndledd, skuldre og nakke i sirkler, fra en side til den andre.

2.       Regelmessig fysisk aktivitet eller trening. Det at du aktivt bruker kroppen og musklene har mange gunstige effekter. Det motvirker en monoton hverdag, og reduserer sannsynligheten for en overbelastning. Hvis du i tillegg trener litt ved siden av, gjerne litt styrketrening, kan dette være gunstig for å motvirke muskel- og leddplager over tid. Nasjonale anbefalinger for voksne er 150 minutter i uken med moderat intensitet (eksempelvis rask gange), eller 75 minutter i uken med høy intensitet (eksempelvis løping)(2). Disse minuttene kan fordeles i forskjellige varigheter på forskjellige dager – det viktigste er den totale summen!

3.       Hverdagsaktivitet. Gå til butikken istedenfor å ta bil eller gå trappene på jobb istedenfor heis. Kanskje du også kan ta handleposene i hendene og gå hjem! Støvsuging og vasking av leilighet og rydding.. dette er blant noe som regnes som fysisk aktivitet. Tenk kreativt – tenk på å bruke kroppen.

Det viktigste er at du gjør noe – og husker at noe er bedre enn ingenting!


1. DiFrancisco-Donoghue J, Balentine J, Schmidt G et al. (2019) Managing the health of the eSport athlete: an integrated health management model. BMJ Open Sport Exerc Med 5, e000467.

2. Helsedirektoratet (2019) Fysisk aktivitet for voksne og eldre. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fysisk-aktivitet-for-voksne-eldre-unge-og-gravide/fysisk-aktivitet-for-voksne-og-eldre#voksne-og-eldre-bor-vaere-fysisk-aktive-i-minst-150-minutter-med-moderat-intensitet-eller-75-minutter-med-hoy-intensitet-per-uke (accessed 03.05 2019)

 
André Baumann