Energidrikk – bra eller dårlig?

 
 

Energidrikk har tradisjonelt vært stort innen gaming og e-sport. Noen store energidrikkprodusenter har også dedikerte faner på nettsidene sine om gaming og e-sport. I tillegg har det kommet egne energidrikkprodusenter som lager produkter kun for gamere og e-sportutøvere! Dette må vel være bra?! Eller...

Før vi kan vi finne ut om energidrikk egentlig er bra for deg som gamer, det vil si sunt for helsa og/eller prestasjonsfremmende, så må vi finne ut hva drikkene inneholder.

Energidrikk og helse

Etter et raskt besøk på nettsidene til de forskjellige produsentene, finnes det ingen dokumentasjon på effekten av disse drikkene, verken på prestasjon eller helse. De fleste drikkene inneholder følgende(1; 2; 3):

·        Tilsatt sukker (kan også kjøpes sukkerfri varianter)

·        Koffein

·        B-vitaminer (B3, B5, B6, B12)

·        Taurin

·        Søtningsstoffer

I tillegg inneholder noen drikker også vitamin C, urter og andre kjente og ukjente stoffer. Det som er interessant er at de fleste energidrikkene er tilsatt minimum 200% av daglig anbefalt inntak av vitamin B6 og B12 per drikke(1)! Det vil si at én drikke inneholder det dobbelte av hva du trenger av vitamin B6 og B12 per dag. Som om ikke det var nok - én produsent har tilsatt 588% og  17 708%(4) av henholdsvis vitamin B6 og vitamin B12 per dosering – altså nesten atten tusen prosent mer enn det som er anbefalt per dag av vitamin B12. Selv om dette er vannløslige vitaminer som i stor grad skilles ut gjennom urin, hvor sunt er dette i lengden?

Hvis vi ser videre på inneholdet, så er det åpenbart at energidrikke med sukker ikke er bra for helsa. Sukkeret som er i energidrikk er like negativt som sukker i brus, godteri og andre søtsaker. Et høyt inntak av sukker øker risikoen for overvekt og fedme, som er assosiert med diabetes type 2 og diverse kreftformer. I tillegg er det sammenheng mellom høyt sukkertinntak og dårlig tannhelse(5; 6).

Andre negative sammenhenger mellom energidrikk og helse er blant annet dårligere psykisk helse, problemer med hjerte og kar, redusert nyrefunksjon og spenningssøkende oppførsel(7).

Energidrikk og gamingprestasjon

Besøker man nettsidene til produsentene, er det veldig lite informasjon om effekten av disse drikkene. Drikkene er såpass godt etablert i markedet allerede, at de fleste bryr seg lite om innholdet. Mange synes det smaker godt og at man får en oppkvikkende effekt. Den oppkvikkende effekten skyldes i all hovedsak koffeinet og/eller en innbilt (placebo) effekt. Ingen av de andre stoffene i energidrikker har god vitenskapelig dokumentasjon for en prestasjonsfremmende effekt, verken fysisk eller kognitivt (mentalt).

Koffein kan ha en effekt på den kognitive prestasjonen, men for det første er det generelt lite vitenskapelig dokumentasjon på dette, og for det andre er det kort vei fra en marginalt bedre prestasjon til en «crash and burn» situasjon(8). Det sistnevnte kan kjennetegnes ved at man har fått i seg for mye koffein, og de negative konsekvensene merkes på kroppen. Dette kan være skjelvinger, hodepine, magekramper, rask puls, ujevn hjerterytme og såkalte «jitters» (skjelvinger). Alle disse faktorene er veldig uheldige for en som prøver å game så bra som mulig! Drikkes dette sent på kvelden, kan man få problemer med nattesøvn i tillegg.

Kort oppsummert..

Energidrikk som produkt har ingen helse- eller prestasjonsfremmende effekt for deg som gamer. Det er flere potensielt alvorlige helsekonsekvenser ved et for høyt inntak av energidrikker, blant annet hjerte- og karproblemer, dårlig tannhelse, dårlig psykisk helse, økt energiinntak, diabetes type 2 og visse kreftformer. Det er også kort vei til overdosering av koffein ved et høyt inntak av disse drikkene, som kan gå negativt ut over gamingen din. Stay away – den beste tørstedrikke er vann!


 

Kilder:

1. Baumann A (2019) A Theoretical Guide To Esports Nutrition.

2. Bull R (2019) Ingredienser Red Bull Energy Drink. https://energydrink-no.redbull.com/red-bull-innhold (accessed 08.04 2019)

3. Monster (2019) Monster Energy. https://www.monsterenergy.com/no/no/products/monster-energy

4. G-Fuel (2019) Formula For Success. https://gfuel.com/pages/formula-for-success (accessed 08.04 2019)

5. Macdonald IA (2016) A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. Eur J Nutr 55, 17-23.

6. Helsedirektoratet (2019) Kostråd om sukker. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/mindre-sukker-til-hverdags (accessed 08.04.2019

7. Al-Shaar L, Vercammen K, Lu C et al. (2017) Health Effects and Public Health Concerns of Energy Drink Consumption in the United States: A Mini-Review. Front Public Health 5, 225.

8. McLellan TM, Caldwell JA, Lieberman HR (2016) A review of caffeine's effects on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev 71, 294-312.

 
André Baumann