Tilsatt sukker - sukkerrike matvarer og drikke

 
 

For gamere og esportutøvere, kan sukker påvirke konsentrasjonen og prestasjonen negativt. For mye sukkerrike mat- og drikkevarer kan føre til et forhøyet blodsukker, med et tilsvarende fall etterpå. Et slikt «sukker-rush» kan føre med seg slapphet, trøtthet, og gir en dårligere konsentrasjon, noe man bør unngå for å ha en topp prestasjon. Sukker er med andre ord en dårlig kombinasjon til gaming når man ønsker å spille best mulig!

Det anbefales at du har et sukkerinntak på under 10% av det daglige energiinntaket(1; 2), som for normalt aktive mennesker vil tilsvare omlag 60-70 gram sukker for menn og 50-55 gram sukker for kvinner. Brus, energidrikker, saft og godteri er de største kildene til sukker i kostholdet. Dette er mat og drikke som også inneholder mye kalorier, og gir lite eller ingenting av hverken vitaminer eller mineraler. Under ser du en tabell som viser sukkerinnholdet i forskjellig type godteri.

Tabell 1. Her ser du forskjellige godterier og brus sitt sukkerinnhold per enhet. Anbefalingene for inntak av sukker per dag for menn og kvinner er henholdsvis 60-70 gram og 50-55 gram. Det skal ikke mye godteri til før man overstiger den anbefalte grensen.

Tabell.PNG

En negativ konsekvens ved et høyt sukkerinntak er at det går på bekostning av andre viktige næringsstoffer som for eksempel kostfiber. Dette kan ha ugunstige helsemessige konsekvenser, blant annet for fordøyelsen, kreftrisiko og dårligere regulering av blodsukkeret(3).

Er du av de som gjerne tyr til en sjokolade eller energidrikk under en økt for litt rask energi? Ta gjerne en titt her, for tips til enkle mellommåltider som kan hjelpe deg å holde energien oppe!

Ønsker du å lese mer om sukker, kan du lese på Helsenorge og Helsedirektoratet.


1. NNR (2012) Nordic Nutrition Recommendations 2012. In Integrating Nutrition and Physical Activity, 5th ed.

2. Organization WH (2015) Sugar intake for adults and children.

3. Buyken AE, Mela DJ, Dussort P et al. (2018) Dietary carbohydrates: a review of international recommendations and the methods used to derive them. Eur J Clin Nutr 72, 1625-1643.

 
André Baumann