"Fem om dagen"

 
 

Topp konsentrasjon – rask reaksjonsevne – evnen til å holde ut lange kamper ...

Dette er bare noen, men kanskje blant de viktigste kvalitetene man må ha for å prestere innen esport. Dette er du kanskje er klar over allerede – men det du kanskje ikke vet, er at disse kvalitetene kan påvirkes av blant annet det du spiser!

Hva er fem om dagen?

“Fem om dagen” er et begrep som har blitt brukt gjennom mange år, og er som oftest snakket om i sammenheng med helse. Den vanligste sammenhengen å snakke om frukt og grønnsaker i forbindelse med helse, er evnen til å redusere risiko for ikke-smittsomme sykdommer, slik som diabetes type 2, forskjellige kreftformer og hjerte- og karsykdommer(1,2,3).

Det er antydet at et økt inntak av frukt og grønnsaker kan redusere risikoen for kognitiv svekkelse og demens hos eldre(4). Imidlertid er det vanskelig å påvise noen direkte effekt av frukt- og grønnsaksinntak på e-sportprestasjon, og foreløpig foreligger det ingen studier på dette. Det man allikevel kan påstå, er at et lavt inntak av næringsrike frukt og grønnsaker kan gi en dårligere helse med mer sykdom – noe som kan påvirke både kvantiteten og kvaliteten på gamingen!

Hva tilsvarer fem om dagen?

Fem om dagen, altså tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt per dag, er essensielt for god helse. Én porsjon tilsvarer 100g – noe som for eksempel tilsvarer én banan, ett eple, en skål med grønnsaksblanding, én paprika og så videre. Til sammen blir dette 500g per dag.

Screenshot 2019-04-26 at 15.36.19.png

I frukt og grønt får du i deg mange vitaminer, mineraler og antioksidanter du ikke får fra annen mat. Det blir derfor viktig at du varierer i fargene på frukt og grønt du spiser – velg fra regnbuens farger! Variasjon gjennom uken er det viktigste.

NB! Ett glass juice teller som én frukt om dagen – men flere glass juice teller ikke som flere frukter!

Les mer om frukt og grønt på nettsidene til Helsenorge, Bama og Opplysningskontoret for frukt og grønt.


1. Helsenorge.no. (2019, 26. april). Kostråd om frukt og grønt. Hentet fra https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen

2. Bama. (2019, 26. april). 5 om dagen. Hentet fra https://www.bama.no/5-om-dagen/

3. Opplysningskontoret for frukt og grønt. (2019, 26. april). 5 om dagen. Hentet fra https://www.frukt.no/5-om-dagen/

4. Jiang, X., Huang, J., Song, D., Deng, R., Wei, J. & Zhang, Z. (2017). Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of cognitive impairment and dementia: Meta-Analysis. Frontiers in aging neuroscience; 9:18.

 
André Baumann