Vann som tørstedrikk for gamere!

 
 

Visste du at for lite vann i løpet av en dag kan gjøre deg til en dårligere gamer? Ja, du leste riktig!

 

Hvilke funksjoner har vann?

Vann har essensielle funksjoner i kroppen, blant annet som transportør av næringsstoffer, regulering av kroppstemperatur og tilfører struktur til celler og vev. Mellom 45 og 75 prosent av kroppens totale vekt er vann. Hvor vi lagrer mest vann i kroppen variere med tanke på type vev. For eksempel har du mer vann i musklene (70 til 75 prosent) enn i fettet (10 til 40 prosent)(1).

vann bilde i artikkel.jpg

Hvordan kan for lite vann gi dårligere gamingprestasjon?

Ved et begrenset væske- og matinntak kan dehydrering oppstå. Flere studier viser at dehydrering på to til tre prosent av kroppsvekt kan føre til et kognitivt prestasjonsall. Dette betyr at reaksjonstiden din blir dårligere og at du får dårligere fokuserings- og konsentrasjonsevne(2). Dehydrering kan ofte sees ved mage- og tarminfeksjoner, idrettsutøvere som presterer tungt fysisk i varmt klima eller hos de som ikke spiser eller drikker over en lengre periode(3). I ekstreme tilfeller kan man også dø av dehydrering; noe som har skjedd med gamere som har deltatt i «gaming-maraton» over flere døgn(4).

 

Hvor mye vann per dag?

Når en så stor andel av kroppen består av vann, og i tillegg har så viktige funksjoner i kroppen, så sier det seg selv at dette er viktig å få i seg i løpet av en dag. I tillegg til at du får vann gjennom forebrenningen av maten vi spiser, så bør du ifølge nordiske anbefalinger få i deg mellom én og én og en halv liter vann per dag gjennom drikke. Dette tilsvarer omlag fem til åtte glass vann per dag. Men, ikke glem at hvis du trener mye eller bor i et varmt klima, så kan det være at du trenger mer enn dette(3).

 

Bytt med andre ord ut energidrikken din med vann når du gamer – så er du sikker på at du får i deg den beste drikken for helse og prestasjon!


  1. Riebl SK, Davy BM (2013) The Hydration Equation: Update on Water Balance and Cognitive Performance. ACSMs Health Fit J 17, 21-28.

2. Baumann A (2019) A Theoretical Guide To Esports Nutrition.

3. NNR (2012) Nordic Nutrition Recommendations 2012. In Integrating Nutrition and Physical Activity, 5th ed.

4. News F (2012) Ohio teen collapses from dehydration after 4-day gaming marathon. https://www.foxnews.com/health/ohio-teen-collapses-from-dehydration-after-4-day-gaming-marathon (accessed 12.04 2019)