Fett er ikke ett fett!

 
 

Trodde du at fettet i hamburgerdressingen din er den samme som i laksen du spiser? Nope.

Det er ikke til å stikke under en stol at mat som smaker godt, for eksempel kebab, pizza og pølser, inneholder mye fett. En av årsakene til den goden smaken er blant annet fettkilden. Fettkildene i disse matvarene består i stor grad av mettede fettsyrer. Mettede fettsyrer har gjerne en fast form i romtemperatur, og kommer ofte fra kjøtt, smør eller fete meieriprodukter(1).

Vi har også en type fett som heter transfett. Dette er den farligste formen for fett, som det anbefales at en spiser så lite av som mulig. Et høyt inntak av dette kan bidra til en økt risiko for koronar hjertesykdom. Kilder til denne typen fett finner man i stor grad i kaker, kjeks, fries og chips.(2)

Til slutt har man noe som heter enumettet- og flerumettet fett. Dette er det fettet man kaller sunt fett, altså fett som har positiv innvirkning på helsen og prestasjonen vår. Disse fettkildene finner en blant annet i nøtter, frø, avokado, oljer, fet fisk og tran(3).

Hvorfor disse umettede fettsyrene er så viktig er fordi kroppen selv ikke kan produsere disse fettsyrene. Derfor er det viktig med et godt og variert inntak av fet fisk, oljer, nøtter, frø, avokado og tran. Utover det, inneholder fett ganske mange viktige næringsstoffer kroppen trenger for å fungere normalt, blant annet fettløslige vitaminer som A,D, og E(4).

oerret red.jpg

What’s in it for you?

Kort oppsummert så er det liten tvil om at å få i seg mer umettede fettsyrer i forhold til mettede fettsyrer er essensielt for en god helse. I tillegg er det indikasjoner på at omega-3 fettsyrer kan bidra til en bedre kognitiv funksjon(5), selv om dette ikke er helt entydig i litteraturen(6). Det er også funnet positive effekter i forbindelse med søvn ved inntak av omega-3 fettsyrer, noe som kan forklares med at omega-3 er viktig for en normal regulering av serotonin; en forløper til den søvninduserende hormonet melatonin.

Kort oppsummert kan følgende råd bidra til et godt fettinntak i kosten:

·         Fet fisk til middag to ganger i uken

·         Fiskeolje med vitamin D (for eksempel tran) hver dag

·         En håndfull med usaltede nøtter hver dag

·         Bruk olivenolje og/eller avocado i salater, og lettmargarin på brød


1. Matprat (2019) Kjøtt og mettet fett. https://www.matprat.no/artikler/ernaring/kjott-og-fett/ (accessed 01.06 2019)

2. Dhaka V, Gulia N, Ahlawat KS et al. (2011) Trans fats-sources, health risks and alternative approach - A review. Journal of food science and technology 48, 534-541.

3. Helsedirektoratet (2017) Næringsstoffene i maten. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/naringsstoffer (accessed 01.06 2019)

4. Das UN (2006) Essential Fatty acids - a review. Current pharmaceutical biotechnology 7, 467-482.

5. Abubakari A-R, Naderali M-M, Naderali EK (2014) Omega-3 fatty acid supplementation and cognitive function: are smaller dosages more beneficial? International journal of general medicine 7, 463-473.

6. Baumann A (2019) A Theoretical Guide To Esports Nutrition.

 
André Baumann