Useriøse aktører i e-sport: de finnes i forskningen også!

Nå som e-sport er i ekstrem vekst er det flere aktører som ser potensiale i dette markedet, på godt og vondt.

Mange ønsker å utvikle og ivareta spillerne og miljøet, mens andre ønsker å utnytte det.

Som gamer, coach eller annen sentral person i miljøet, er det viktig at du retter et kritisk blikk mot useriøse aktører. Det er allikevel ikke alltid like lett å se hvem som er seriøse eller useriøse.

Her har jeg et eksempel innen forskning som jeg mener virker useriøst: en studie av Jaime L. Tartar publisert i journalen Nutrients fra 2019, som heter: «A Prospective Study Evaluating the Effects of a Nutritional Supplement Intervention on Cognition, Mood States, and Mental Performance in Video Gamers».

Kort oppsummert forteller studien at bruken av et spesielt kosttilskudd laget for gamere førte til en bedre kognitiv prestasjon, energi og humør. Høres flott ut, eller hva?

Problemet med denne konklusjonen (og studien i seg selv) er at hele studiefinansieringen er sponset av kostilskuddprodusenten selv. Dermed blir dette relativt inhabilt og det blir vanskelig å stole på studiedesignet, resultatene og effekten av produktene.

Min anbefaling til deg som er involvert i miljøet, er å stille deg selv noen enkle spørsmål:

  • Virker det for godt til å være sant?

  • Hvilken kompetanse og bakgrunn har aktørene?

  • Ønsker de å tjene penger?

Det behøver ikke være negativt at aktøren ønsker å tjene penger på sine produkter eller tjenester hvis de innehar en god kompetanse som kan gi nytte til scenen. Imidlertid er det et problem hvis de ønsker å tjene penger uten at de har relevant kompetanse eller erfaring.

Bruk sunn fornuft og gjør litt undersøkelser selv på om aktøren(e) virker seriøse og kompetente!